Want to pay and be paid without trouble worldwide every year, TAKE Payoneer !! !!


Amazon, the store of us all
Amazon Movers & Shakers Our biggest gainers in sales rank over the past 24 hours. Updated frequently.

Delivery in Netherlands, France, Germany, Italy, Spain, Poland, Sweden, Canada & United States
Sign up for Personal Shopper by Prime Try Before You Buy
Find the perfect fit with Prime Try Before You Buy
Bij ons GEEN advertenties
over banken,lenen, gokken, 06 of sms spelletjes, alcohol, drugs, roken of zogenaamde goede doelen !

Amazon USA UK-German-French-Canada-Japan Boeken Holland Italy World Dates World Travel
Deze site gebruikt enkel een cookie voor in en uitloggen als geregistreerde
Onze adverteerders en links gebruiken mogelijk WEL cookies Wilt U dat niet, verlaat dan deze site!

Auteur Topic: Seminar Vrijdag 8 maart 13u-18u  (Read 1485 times)

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline admin

  • Administrator
  • Gold Member
  • *******
  • Berichten: 3.112
  • Geslacht: Man
    • De Gratis Krant van Nederland
Seminar Vrijdag 8 maart 13u-18u
« op: Februari 19, 2013, 21:37:51 pm »
Beste lezers van de Nieuwsbrief van Red onze Polders,

 Wat op 26 januari jl een gezellige informatieve bijeenkomst zou worden, werd wreed verstoord door het bericht van het overlijden van ons bestuurslid Jan Maat. Het definitieve afscheid was op dezelfde dag en door velen bezocht, want Jan was een zeer gezien man.

 Op de vraag of wij nog een bijeenkomst houden, hebben wij zo vlug geen antwoord. Wellicht dat er in het voorjaar nog iets te organiseren is.

Ook de tafel van 100 in de Hedwige staat nog in de planning en we kregen hierop al positieve reacties.

We hebben meegelopen met de voettocht van Jan Schuurman Hess door de Hedwigepolder, zie www.voettochtvanjan.nl


Aandachtig volgen we de verrichtingen in onze polders, de financiële perikelen, die de ontpolderaars in deze crisistijd parten spelen, de besluitvorming bij de overheden en hoe gaan de gekozen volksvertegenwoordigers om in de huidige toestand en het voortschrijdend inzicht?

Veel vragen, het antwoord?

 
Wij herinneren u nog aan het symposium op 1 maart in de filmzaal van de Abdij te Middelburg, zie onze website www.redonzepolders.nl

 En maken u attent op een seminar, over oa de weerstand tegen ontpolderen, zie bijlage en hieronder kort weergegeven.

 

Vriendelijke groeten

Nout en Magda de Feijter

 

Seminar:

 

Is het maken van natuur noodzakelijk? Is natuur maakbaar en welke keuzen worden dan gemaakt? Weegt de nieuwe natuur op tegen het verlies aan cultuurhistorie?

 

 

Wanneer?      Vrijdag 8 maart 13u-18u

Waar?                        Zeeuwse Bibliotheek Middelburg

Kousteensedijk 7

4331JE MIDDELBURG Nederland

 

 

 

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht via: tim.soens@ua.ac.beof p.brusse@uu.nl

=============================================================


PosthumusInstituut, onderzoeksprogramma People, Space andPlaces
Universiteit Antwerpen en Universiteit Utrecht


Studiemiddag Middelburg, vrijdag 8 maart 2013


Hedwige-Prosperpolder: geschiedenis onder water?
Ontpoldering in historisch perspectief
Politici en polderboeren, natuurliefhebbers, EU-commissarissen en havenbedrijven het ‘dossier’ Hedwige-Prosperpolder laat niemand onberoerd. Historici en historisch-geografen mengdenzich vooralsnog zelden in het debat. Toch levert de ontpoldering van de Hedwige-Prosperpolderook voor hen heel wat stof tot nadenken, en wel op meerdere vlakken. Met de ontpoldering van de Hedwige- en de Prosperpolder verdwijnt allereerst eeuwenoud cultuurhistorisch landschap. Moet die cultuurhistorische waarde een rol spelen in de plannen rond ontpoldering?
Ook al lijkt ontpoldering een relatief recent fenomeen, toch kent het een lange voorgeschiedenis. De voortschrijdende bedijking dwong het water van de Westerschelde in een steeds nauwer keurslijf, met hogere waterstanden en toenemend overstromingsrisico tot gevolg. Ook doelbewuste opgaves van moeilijk te verdedigen stukken polder vinden we ook al terug vanaf de vijftiende eeuw, net als het onder water zetten van polders voor militaire doeleinden.Kunnen we stellen dat inpoldering altijd al gepaard ging met ontpoldering?
Doorheen de geschiedenis was de kustbewoner echter niet zomaar bereid eens bedijkte polders opnieuw te laten overstromen. Technologische innovaties – in de eerste plaats hogere en stevigere dijken – dienden het risico op overstroming in te perken, maar zorgden er tevens voor dat het vloedpeil steeds hoger opliep en de kwetsbaarheid van het achter de dijken gelegen polderland nog toenam. In hoeverre konden ook in het verleden soft engineering-technieken– sterke duingordels, buffercapaciteit, eilanden voor de kust – een alternatief bieden voor hoge dijken?
De hardnekkige weerstand tegen ontpoldering in het kustgebied lijkt daarbij eenvoudig te verklaren. Wie de verwoestende kracht van het water dat zich door de dijk boort, met eigen ogen gezien heeft, of opgelucht was, wanneer de polderdijk standhield in een zware winterstorm, ziet met lede ogen de graafmachines komen die eeuwen van waakzaamheid en zorg om de dijk bewust teniet doen. Maar hoe historisch is die ‘diep gewortelde’ angst voor het water en hoe groot is die angst eigenlijk?
Kust- en rivierbeheer is altijd al een bij uitstek grensoverschrijdende problematiek geweest, met alle moeilijkheden van dien. Om de oorsprong van het ‘Schelde Vraagstuk’ te begrijpen, moeten we zelfs terug tot de 12e of 13e eeuw, nog voor de vorming van de eigenlijke Westerschelde, in een periode toen de graven en hertogen van Vlaanderen, Holland en Brabant elkaar de controle over Zeeland en de handelsstromen op de grote rivieren betwistten. De scheiding der Nederlanden in de zestiende eeuw, en opnieuw in 1830, heeft deze altijd smeulende problematiek alleen maar complexer gemaakt. In hoeverre helpt de lange voorgeschiedenis van internationaal overleg – en geruzie - omtrent rivier- en kustbeheer ons de actuele Schelde-problematiek beter te begrijpen?
En tot slot, de omvorming van polder tot estuarienenatuur, zet ook de dichotomie tussen natuur en cultuur op scherp. Is het maken van natuur noodzakelijk? Is natuur maakbaar en welke keuzen worden dan gemaakt?Weegt de nieuwe natuur op tegen het verlies aan cultuurhistorie?
Deze onderwerpen vormen het uitgangspunt voor een PS&P-workshop die niet alleen het historische belang van de Hedwige-Prosperontpolderingen wil aanduiden, maar ook uitnodigt tot een duurzame reflectie op de rol van het verleden en geschiedenis in actuele debatten rond de ontwikkeling van de Noordzeekust en het mondingsgebied van de Grote Rivieren. Wellicht dat belanghebbenden, beleidsmakers en politici er hun voordeel mee kunnen doen.

Programma
13u: ontvangst
13u30: Piet van Cruyningen (Huygens-ING; Wageningen University): Waarom stuit ontpoldering in Zeeland op zoveel weerstand? Een lange termijn perspectief
14u: Tim Soens (Universiteit Antwerpen): Erfgoed onder water? De Wase Polder tussen Haven en Natuur.
14u30: Peter Vos (Deltares): Het ontstaan van het Scheldegebied in het Holoceen. Van natuurlandschap naar cultuurlandschap; ''klankbord'' voor huidige en toekomstige ingrepen in de Zeeuwse kustdelta
15u: pauze:
15u30: Stephan Van Fraechem (Havencel VOKA Antwerpen - Alfaport Antwerpen): Antwerpen en Rotterdam: samenwerking maar toch ook competitie
16u Hans Renes (VU Amsterdam): De Hedwigepolder: een jong landschap?
16u30: Jozef Keulartz (Wageningen University): Land teruggeven aan het anHan
water? Ja natuurlijk!
17u00: afsluitend debat en borrel

Praktisch

Wanneer?    Vrijdag 8 maart 13u-18u
Waar?       Zeeuwse Bibliotheek Middelburg
Kousteensedijk 7
4331JE MIDDELBURG Nederland
http://www.zeeuwsebibliotheek.nl/

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht via: tim.soens@ua.ac.beof p.brusse@uu.nl
Organisatie: dr. Paul Brusse, Universiteit Utrecht, N.W. Posthumusinstituut; dr. Tim Soens, Universiteit Antwerpen, N.W. Posthumusinstituut

 

 

 

 
« Last Edit: Februari 19, 2013, 21:42:29 pm door admin »

 


SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal